Allt om sommardäck

Det som utmärker sommardäcken är att de har en alldeles särskild gummiblandning som är framtagen för att klara av extra varma temperaturer. Gummit har sämre prestanda när det blir kallare eftersom gummit då stelnar medan det mjuknar vid varmare temperaturer. I följande inlägg kommer du kunna läsa om allt som är viktigt att känna till om just sommardäck.

Krav på däcken

När man köper däck finns det olika krav. Det man ska kolla efter är s- och e-märkning. S står för sound och det är för att de ska uppfylla kraven vad gäller buller. E kan stå för tre olika saker men det handlar om att däcken är godkända enligt EG- och ECE-direktiv. Det är viktigt att alla däcken på en bil är av samma typ. Det finns 5 olika typer av däck som man får välja bland:

  • Diagonaldäck
  • Sommardäck
  • Vinterdäck
  • Radialdäck
  • Dubbdäck

Man kan finna information om registrerade däck- och fälgdimensioner i första delen i registreringsbeviset.

Belastningsförmåga och hastighetskapacitet

När det kommer till belastningsförmåga och hastighetskapacitet finns det vissa krav på däck för personbilar. Man kan kolla på transportstyrelsens hemsida för att se vad som gäller exakt. Beroende på vilken bil man har kommer olika däck passa mer eller mindre bra. Man ska alltid konsultera en expert om man inte vet hur det fungerar med däck. Lämna gärna in bilen hos en mekaniker så vet du att jobbet blir gjort på rätt sätt. Sommardäck är skapta för att ge mindre motstånd när man kör på varma vägar. Det här är viktigt att tänka på när man kör långa sträckor på varmt underlag.

Tid för att byta till sommardäck

En bra riktlinje för när man ska byta till sommardäck är när temperaturen stiger över 7 grader. Det finns lagar som reglerar när man får använda vinterdäck men det är inte likadant när det kommer till sommardäck. Förutom gummiblandningen som redan nämnts så finns det en sak till som skiljer vinterdäck från sommardäck; det är mönster på dem och mönsterdjup. Det är viktigare för sommardäcken att ha spår som leder bort vatten eftersom det annars kan leda till att bilen får vattenplaning.