Allt om vinterdäck

När vintern börjar närma sig är det viktigt att man har rätt däck för sin bil. Det finns många att välja bland och det är viktigt för sin egen och andras säkerhet att man faktiskt väljer de däck som passar bäst för just din bil och dina körvanor. I följande inlägg kommer du att kunna ta del av allt som är viktigt att tänka på just när det kommer till vinterdäck.

När det är dags att byta till vinterdäck

Om det är vinterväglag så ska alla bilar ha vinterdäck på under perioden 1 december–31 mars. Det här gäller för såväl tunga som lätta fordon och är lag på det i Sverige. Även om lagen säger en sak så kan det dock vara bra om man har bytt till vinterdäck redan innan 1 december och det beror självklart på att vintern kan komma tidigt. Antingen köper du nya däck eller så har du en uppsättning själv. Om du har det sistnämnda är det viktigt att du kollar att däcken är i bra skick inför den kommande vintersäsongen.

Däckspåren och deras innebörd

Spåren i däcken finns till för att leda bort vatten och om man bor i ett land som Sverige så vet man att det är viktigt eftersom vi kan ha mycket regn och slask. När du byter däcken är det viktigt att du kollar på mönsterdjupet. Efter att man har kört x antal kilometer med däcken så slits dem och det innebär att djupet sjunker. Det här kan vara otroligt farligt om man inte har tillräckligt djupa mönsterspår. Åk in till en mekaniker och kolla däcken om du själv känner dig osäker på hur det fungerar.

Med eller utan dubbar på vinterdäck

Idag finns det vinterdäck både med och utan dubbar. Dubbarna är till för att man ska få så bra fäste som möjligt på is och snö. Men med dagens teknik så finns det även vinterdäck som är dubbfria och beroende på vilken bild du har kan det ena eller andra vara bättre lämpat. Om man har dubbdäck så är det endast tillåtet i Sverige att använda dem mellan 1 oktober–15 april.