Värt att veta om fälgar

Har du undrat vad bilens fälgar egentligen har för funktion samt hur du väljer rätt fälgtyp? Då har du hittat rätt. Här kommer vi nämligen gå in mer djupgående på fälgens grundläggande funktion, men även dess estetiska roll.

Varför använda fälgar?

Fälgen har en stor betydelse för bilens funktion i den mening att den ser till att hålla hjul och däck på plats. En rätt anpassad fälg förbättrar dessutom bilens precision samt körkomfort. Normalt sett är bilfälgar tillverkade av stål eller lättmetall, där det förstnämnda materialet ofta är fabriksstandard på bilar. Generellt brukar den här typen av fälgar gå under benämningen aluminiumfälgar. Förr användes främst tyngre stålmaterial inom tillverkningen av bilfälgar, men idag har utbudet av lättmetallfälgar blivit större. Det är dessutom betydligt billigare att köpa lätta aluminiumfälgar nu än förr. Aluminiummaterialets gynnsamma egenskaper genererar bland annat en mer bekväm och säker körupplevelse.

Hur väljer man fälgar?

Det gäller att ha kännedom om din bil innan du ska byta bilfälgar. Däckets dimensioner spelar en viktig roll när det kommer till köpet av fälgar. Det gäller att måtten stämmer överens, annars finns en stor risk att däcket inte får plats och slår i kanter och hjulhus. En bil som inte har korrekta dimensioner på däck och fälg går inte igenom besiktning. Med det sagt är det ändå möjligt att köpa en annan storlek på fälgarna än bilens standard så länge däckets dimensioner är mindre än det normala måttet.

Du hittar standardstorleken på fälgen till bilen i fordonets tillhörande manualer. Det går även bra att gå in på transportstyrelsens hemsida där du hittar ett fullt register med bilteknisk data. Alla däck har dessutom en teckenkod angiven, vilken du kan hitta om däcket inte är allt för slitet. Utöver den här storleken måste du även känna till fälgdimension, bultcirkel, nävhål samt inpressningsdjup.

Underhåll av fälgar

För att garantera en lång livslängd på dina bilfälgar gäller det att sköta dem på rätt sätt. Fälgarna utsätts nämligen för väldigt mycket smuts, damm, salt och andra orenheter under körning. De olika smutspartiklarna borrar sig in i fälgarnas yttre skikt och just därför är det viktigt att regelbundet rengöra fälgarna. Dessutom gör snygga och rena aluminiumfälgar mycket för hela bilens utseende! Se dock till att använda ett milt och skonsamt schampo när du tvättar dina bilfälgar då starkare medel lätt skadar fälgarna.